Съедобно, получается только соленый.
![Sad :(](./images/smilies/sad.gif)
Духовку на broil; приготовить glaze (мой: соевый соус+сахар (или мед) 1/1, добавить на ваш вкус лимон/апельсин/имбирь). В духовку на 15 минут и наносить glaze 2-3 раза.....
Farmed Salmon = Most Toxic Food in the World
• A global assessment2 of farmed salmon published in 2004, which found 13 persistent organic pollutants in the flesh of the fish. On average, polychlorinated biphenyl (PCB) concentrations in farmed salmon was eight times higher than in wild salmon, prompting the authors to conclude that "Risk analysis indicates that consumption of farmed Atlantic salmon may pose health risks that detract from the beneficial effects of fish consumption."
The International Agency for Research on Cancer and the Environmental Protection Agency classify PCBs as probably carcinogenic.
According to the U.S. Centers for Disease Control and Prevention, PCBs elicit a significant number of health conditions in animal studies, including cancer, immunosuppression, neurotoxicity and reproductive and developmental toxicity.3 Disturbingly, research suggests contaminated fish is the most common source of PCB exposure, as the chemicals accumulate and build up in the fat tissue.4
• A 2005 investigation5 by another group of scientists concluded even relatively infrequent consumption of farmed salmon may be harmful to your health thanks to the elevated dioxinlevels in the fish.
• Toxicology researcher Jerome Ruzzin, who has tested a number of different food groups sold in Norway for toxins, discovered farmed salmon contain five times more toxins than any other food tested. (In light of his own findings, Ruzzin has stopped eating farmed salmon.)
• A 2011 study6 published in PLOS ONE found chronic consumption of farmed salmon caused insulin resistance, glucose intolerance and obesity in mice, thanks to the persistent organic pollutants (POPs) found in the fish.
https://www.organicconsumers.org/news/f ... retardants
Учитывая источники которые перепечатали статью (антиваксеры и прочие альтернативно одаренные), у меня закрадываются сомнения в их достоверности.
Там есть ссылки на соответствующие исследования и тесты фермерской лососи.
Там ссылки на сайт Мелколы, известного дурака альтернативной медицины, который на фейбуке проплачивает большую часть антиваксерского контента (не только ковидного).DiKrantz писал(а): ↑Ср фев 08, 2023 8:03 am Там есть ссылки на соответствующие исследования и тесты фермерской лососи.
Но можно конечно забить и продолжать потреблять джанк. Это будет тоже своего рода эксперимент.
Кстати, "антиваксер" это все еще актуальное ругательство? Уже 2023-год на дворе, ковидный цирк уехал. Пора и клоунам собираться.
и другие более достойные внимания источники.VKM found in 2006 that it was the environmental toxins mercury, dioxin and dioxin-like PCBs in fish that posed the most important risk to public health. Therefore, the Norwegian Food Safety Authority asked VKM to concentrate on these substances when they asked VKM to update the assessment.
The available figures are unsuitable for telling whether the levels of environmental toxins in wild fish have changed significantly since 2006. In contrast, farmed salmon contains approximately 70 per cent less PCBs, dioxins and mercury. Farmed fish now contain less environmental toxins than fatty wild fish. The reason for the decline in farmed salmon is that a larger proportion of the fish feed comes from plants compared to 2006.
Я когда занимался водоочисткой, к нам в компанию как-то обратились за помощью с креветочной фермы. У них там в садках от перенаселённости возникает большое количество проблем, в том числе и заболевания, ведущие к высокой смертности. Для предотвращения оных, в воду сыпят всякие химикаты. Увы, не могу конкретизировать какие, т.к. бумаги подписывал. С тех пор креветок хоть и ем, но с не такой великой охотой, как раньше. Осадочек осталсяUzito писал(а): ↑Ср фев 08, 2023 10:29 am “No residues of antibiotics, medicines or illegal substances have ever been found in Norwegian salmon and 99% of Norwegian farmed salmon were produced without any antibiotic treatments, according to annual studies by the Institute of Marine Research in Norway."
А Всемирный Институт МакДональдса признал БигМаки самой безопасной и здоровой пищей на планете.Uzito писал(а): ↑Ср фев 08, 2023 10:29 am “No residues of antibiotics, medicines or illegal substances have ever been found in Norwegian salmon and 99% of Norwegian farmed salmon were produced without any antibiotic treatments, according to annual studies by the Institute of Marine Research in Norway."